Lørdal Gaard gården med gårdsbutikk - Lørdal Gaard
305
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-305,theme-bridge,bridge-core-2.0.9,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Lørdal Gaard

Lørdal Gaard har en lang og rik historie. Gården er fra 1645, men plassen er faktisk nevnt ennå tidligere i bygdeboka. Her finnes mye historie som vi ønsker å ta med inn i fremtiden.

For oss er det viktig at Lørdal Gaard blir et godt sted å være både for liten og stor. Vi ønsker at folk skal få gode opplevelser, det er med opplevelsen at vi berører hjertet.

I tillegg til å berøre folks hjerter ønsker vi å fylle folks mager med egenprodusert mat fra gården og fra noen av våre samarbeidspartnere.

Som alt annet vi holder på med, blir ting til mens vi går.

Nå er vi i gang med å realisere en av våre store drømmer, nemlig å bygge ut gården slik at det blir plass til alle prosjekter og aktiviteter. Utbyggingen skal være ferdig i 2019.

Vi bygger blant annet nytt veksthus på 300 kvadratmeter. Veksthuset skal inneholde – i ordets rette forstand – vekstmuligheter for både folk og planter. I verkstedet som bygges skal ting repareres og ideer få fritt spillerom.

I mellomtiden jobber alle ansatte i TNT Landskap med å få alt på stell. Vi innhenter ny kompetanse og gleder oss til å kunne tilby flere gode opplevelser.

Verksted, flisfyring og tørker

Det tredje nye bygget som kommer på gården skal inneholde et verksted, samt anlegg for flisfyring og tørker, her vil vi fyre alt med biobrensel.

For oss på Lørdal Gaard har alt en start. En ende på noe skal også være starten på noe annet. Derfor vil for eksempel kratt og gjengroing bli brukt til å holde alle hus varme året rundt.

Tørkene blir bygget som plantørker med innvendige mål på 5,5 x 9 meter. Det blir binger i tørkene med høyde 2,75 meter. Vi får derfor teoretisk 270 kubikkmeter med tørkekapasitet. Her vil vi kunne tørke både med kaldluft og med varmluft. Plantørka vil bli brukt til å justere fuktinnholdet på flisa før den går i ovnen. Videre kan tørkene brukes til å tørke hvitløken samt noe korn dersom det skulle bli behov.

Verkstedet er etterlengtet og helt nødvendig for å få alt til å gå. Det er nødvendig med plass til å kunne reparere noe, lage noe og forbedre noe annet.

Veksthuset

Veksthuset blir på 300 kvadratmeter.

I vektshuset vil vi dyrke forskjellige planter som vi trenger ute i de ulike anleggene vi har ansvar for. En del av disse plantene vil knyttes opp mot produksjon for Eidsfoss Hovedgård og en kartlegging som er gjort i landskapet der.

Vår ambisjon er å kunne tilby noe spiselig fra veksthuset gjennom hele året. Her vil vi blant annet dyrke urter, chili, tomater, agurker og andre grønnsaker. Det vil også bli salg av grønnsaker fra gårdsbutikken i de periodene vi høster.

Veksthuset vil også ha en oppvarmet del slik at vi kan ha selskap eller bruke deler av huset som øvelsesrom i anleggsgartnerfaget året rundt. Veksthuset skal holdes varmt av flisfyringsanlegget.

I tilknytning til veksthuset vil det også bli visningshager. Disse vil bli innredet som småplasser, sitteplasser eller nisjer ute i terrenget med tanke på at besøkende kan gå en tur og oppleve planter, dyr og litt stillhet. I forbindelse med dette vil vi vise planting både i potter og i bed. I turområdet finnes også gresslette, fiskeplass og et område for bortskaffede hagenisser og parkgnomer.

Gårdsbutikken

I gårdsbutikken vil vi selge alt vi produserer på gården.

Vi ønsker å lage pakker med mat og opplevelse, og vil blant annet selge egenprodusert kjøtt, hvitløk, rosmarin, poteter og grønnkål. Dette blir smaken av Lørdal: nært, reint, enkelt og godt.

Vi kommer også til å samarbeide med andre lokalmatprodusenter, slik at vi fra for eksempel Bergan gård i Sandefjord kan selge eplesider og eplemost.

I tillegg vil vi produsere blomster og urter og ikke minst selge planter. Dette vil vi gjøre sammen med at vi vil ha en veiledningstjeneste på hage og kjøkkenhage. Vi kommer også til å dyrke diverse grønnsaker gjennom sesongen, som vil starte med asparges og slutte med grønnkål. Det vil også bli et knippe med produkter relatert til Hage.

Ellers er planen at det skal bli salg av bakevarer fra vedfyrt bakerovn og deilig kaffe eller urtete.

Sau2

Låven

Låven som står her i dag er over hundre år gammel. Denne skal erstattes av en ny låve i løpet av 2018. Den nye låven vil inneholde kursrom, bakerovn, godkjent kjøkken for nedskjæring av kjøtt, samt kjøle-, fryse- og toalettfasiliteter. I tillegg til dette, vil låven også være base for medarbeiderne i TNT Landskap.

På litt lenger sikt, når vi kommer til byggetrinn to, er planen at det skal bli galleri, kursrom og kontorer i andre etasje i den nye låven.

Låven er med andre ord viktig for oss på Lørdal Gaard. Vi ønsker at låven skal bli hjertet i alt vi driver med. Ambisjonen er å skape et godt møtested for både kolleger, samarbeidspartnere, naboer, venner og familie. Et sted hvor vi kan møtes, spise og utvikle nye idéer sammen.